Moederdag tips van
The Pure Goat Company

droplet wave icon
Pure Goat   3 mei 2019

Moederdag: 12 mei is het zover! Is het ook jouw eerste moederdag? Voor ons van Pure Goat Company namelijk wel! Wij lanceren op deze lente-zondag onze gezonde en biologische zuigelingenvoeding gebaseerd op geitenmelk.

Moederdag is voor alle moeders in Nederland een feestje. En voor ons van The Pure Goat Company dus ook. Een mooie gelegenheid wat meer over deze speciale dag te vertellen en een aantal inspirerende lieve ideeën om de moeders in Nederland eens flink in de watten te leggen.

In deze blogs willen we je zoveel mogelijk relevante tips en feiten geven over alles wat met mini mensjes en hun welzijn te maken heeft. En dan nu eerst het begin: De Moeder. Tromgeroffel: Hier de 5 Moederdag tips van The Pure Goat Company!

 

 

The Pure Goat Company Moederdag Tip 1. De Romeinen

De liefde voor de moeder is universeel en tijdloos. Wij zijn van mening dat iedereen op dezelfde manier van zijn moeder houdt. Zo ook de Romeinen, want zij waren het die als eerste die moederdag vierden en dan ook echt hun moeder verwenden. Of in ieder geval de eerste bij wie verwennerij van de moeder op een specifieke dag plaatsvond en waar wij weet van hebben.
Van deze verwennerij werd omstreeks 250 voor Christus voor het eerst melding gemaakt. Over- gedocumenteerde jongens! En dat deden ze op 1 maart; ze vereerden op deze dag Juno, echtgenote van de oppergod Jupiter. Juno stond vrouwen bij in het kraambed. Een verantwoordelijke taak, daar 1 op de 4 vrouwen stierf aan kraamkoorts of andere enge zwangerschapsgerelateerde kwalen of de zogenaamde retentio placentae. Inderdaad een Romeinse term voor een niet-loslatende placenta.
Doordat er zoveel vrouwen in het kraambed overleden beseften de Romeinen al vroeg dat de vrouw die het leven droeg of had gedragen wel wat extra verwennerij kon gebruiken. En zo was het heel gebruikelijk dat de vrouwen wat vaker naar de Spa gingen, wat extra gemasseerd werden of gewoon verwend werden na hun kraamtijd. Heb jij ook enorme bewondering voor de vrouw die jouw vroegste leventje draagt of gedragen heeft? Trakteer je moeder dan op een dagje in de Spa. Ook een Romeinse uitvinding! En vergeet vooral die massage niet te boeken!

Wellness en Spa Weesp https://spaweesp.nl/
Spa Hoenderloo op de Veluwe. https://veluwsebron.nl/
Elysium in Bleiswijk – https://elysium.nl/
Spa Zuiver Amsterdam https://zuiveramsterdam.nl/

 

 

The Pure Goat Company Moederdag Tip 2. De Grieken

Ook de bewoners van Griekenland vereerden de moeder. Dat begon zelfs al eerder dan bij de Romeinen maar we weten niet zeker of er hier ook echt sprake was van een moederdag met cadeaus en chillende moeders voor een dagje. Midden Maart vierden de Grieken, en zeer waarschijnlijk ook hun buren, de midden Aziatische volkeren, het bestaan van de Grote Moeder der God – Zeus – Rhea. Zij was synoniem aan Gaia, die dan weer de aarde belichaamde. Deze cultus stamt uit de 6e eeuw voor Christus en vond voornamelijk op Kreta plaats.
We vermoeden dat het hier meer om een rituele verering ging waar men Rhea aanbad, maar waarin de moeder van het gezin een belangrijke rol speelde. De vraag is dus of de mama van de Grieken een ontbijtje op bed kreeg – van ons natuurlijk wel! De Grieken vereerden in ieder geval de moeder en trokken haar ook synoniem met de aarde, bron van al het leven.

Wat ook opvalt is dat Moederdag onlosmakelijk verbonden lijkt met de lente, het nieuwe leven en het einde van de donkere tijden. Er kon weer gezaaid worden, de dieren gingen zich voortplanten, het was weer langer licht. De revival van het jonge, nieuwe en ontluikende.

Ook bij de Germanen was er sprake van een zeker lenteritueel waar de moeder centraal stond. Omdat de Germaanse volkeren hun documentatie nog niet zo goed op een rijtje hadden als hun mediterrane tijdgenoten kunnen we alleen maar gissen naar het fijne hiervan.

De natuur staat steeds centraal bij deze moederdag cult. Het gaat telkens weer om het verering van het nieuwe leven voortbrengen. Ga daarom met mama naar het bos om te genieten van dat ontluikende nieuwe leven, die frisse jonge bloemen en boomblaadjes. Voel het nieuwe leven in de natuur. En daarna trakteer je haar natuurlijk op een lekkere lunch met een lekker glas wijn – ook zeer Grieks!

Er zijn een aantal Hotels en Restaurants die speciale moederdag lunches aanbieden:

De Librije – Classic in Zwolle met drie Michelin Sterren. Als je hier met mamma gaat eten houd je echt heel veel van haar…
Loetje – De beste biefstukjes van de wereld op verschillende plekken in Nederland. Minder goed idee wanneer mams vegetarisch is.
Vinkeles – In het Dylan hotel te Amsterdam kan je heerlijk eten op een prachtige binnentuin op de grachten. Moet het wel droog zijn en verruil dat bos maar voor een rondvaart door de grachten.
Fred – in Rotterdam heeft niet voor niets 2 Michelin sterren. Je kan er uitstekend genieten van een Franse lunch.

 

 

The Pure Goat Company Moederdag Tip 3. De Britten

Mothering Sunday begon in de 15e eeuw als een religieuze aangelegenheid maar sloeg op de “moeder-kerk” wat zoiets betekent als de belangrijkste kerk in de regio. Men ging op een mini pelgrimage, de zogenaamde “going-a-mothering” en deze zondag groeide uit tot een vrije dag. De rijkere bevolking gaf het personeel vrij op deze dag. De mensen bezochten dan vaak hun familie om samen naar de kerk te gaan en zo verbasterde deze traditie naar een dag dat je samen was met je familie en dus ook, daar is ze weer, moeders.
In het Verenigd Koninkrijk vieren families moederdag dus al eeuwen. Er wordt voor het eerst melding van deze vorm van gemaakt rond 1644: Men spreekt dan over Mothers Day.
Ook de verering van de moeder van Jezus, ook al was Maria-verering dan meer iets katholieks, het heeft grote invloed gehad op de Britten. Onder de protestantse Britten raakte het in zwang hun eigen moeder te vereren. Een soort vermenging van tradities.
Vanaf de 17e eeuw werd de moeder in het Verenigd Koninkrijk standaard verwend op de vierde zondag in Lent en dat is exact drie weken voor pasen. Lent is de vastentijd, maar niet getreurd, op zes zondagen van die vastentijd wordt er niet gevast en zo konden de moeders toch van wat lekkers genieten. Eigenlijk is dit het begin van de moederdag zoals wij haar kennen; een lekker ontbijtje, mamma ontlasten, een presentje.

De moeder die je leven schenkt, je voedt en ook nog eens je kamer opruimt! Doe als de Britten en verwen mama met een brunch: Scones, thee en marmelade. En dan natuurlijk een mooie bos pioenrozen of tulpen. Of neem moeder mee – en oma misschien ook wel – voor een high tea in een chique restaurant.

Conservatorium Hotel – Lekker Amsterdams en hip, de High Tea is marvelous.
In het Amstel Hotel kun je van een Royal Tea genieten. Wel even je spaarpot legen van te voren…
Van Wijck in Maastricht heeft een heerlijke High Tea!
Zin in een moederdag weekend? Op Terschellling kan je ook heerlijk High Tea’en!

 

 

The Pure Goat Company Moederdag Tip 4. De Amerikanen

Moederdag is moeder in de watten leggen. In de jaren 20 verbasterde slimme Amerikaanse reclamejongens ‘Mothers Day’ tot een commercieel succes door mamma te vrijwaren van huishoudelijke arbeid om zo hun nieuwe elektrische apparaten aan te prijzen. Tip: een minder romantisch maar o zo handig cadeau: hit de afdeling met huishoudelijke apparaten bij de Bijenkorf en ga voor die kruimeldief, design vuilnisbak of keukenmachine. Mamma heeft meer tijd voor jullie! Een beetje stereotyperend is het wel, maar door haar daarna op nog meer huisvlijt te trakteren ziet ze er de humor vast wel van in.

En dat doe je door je moeder na het ontbijt op bed mee te nemen naar een tentoonstelling in het Boymans van Beuningen Museum in Rotterdam. Daar hebben ze een indrukwekkende collectie prototypes kruimeldieven, stofzuigers, en andere machines waar de moeders van de eerste helft van het begin van de vorige eeuw enorm verguld mee waren.

Voor Rotterdam moet mama wel een beetje van design houden. Maar een dagje naar het van Groniger Museum in Groningen, het Centraal museum in Utrecht of het Kroller Muller museum in Otterloo is natuurlijk ook een prima moederdag cadeau. Design, kunst en natuur met moeders en een kopje koffie toe.

 

 

The Pure Goat Company Moederdag Tip 5. De pas-net-moeder

Echt net een kersverse moeder? Dan moet mama nog aansterken. Er zijn tal van traditionele moeder middeltjes: typische spijzen om de net bevallen moeder te laten aan te sterken.

Anijsmelk of beschuit met muisjes
In Nederland serveren we bij kraambezoek beschuit met muisjes. Vroeger dachten ze dat het eten van Anijs is geneeskrachtig was en de productie van moedermelk op gang kon brengen. En bonus: het joeg de boze geesten weg bij de jonggeborene. Maar ja, het is vooral lekker. En is het koud? Een dampende kop anijsmelk heeft dezelfde werking.

In Pakistan geen anijs maar een geroosterd schaap
Op de ‘aqeeqah’ die 7 dagen na de ceremonie plaatsvindt wordt de baby gewogen. Ook scheren ze het haar af. Dat komt ook op de weegschaal. Vervolgens wordt er zilver of goud met hetzelfde gewicht als het afgeschoren haar aan een goed doel geschonken. Een uitstekend haakje om je eigen moeder op een super mooi sieraad te trakteren.

Kruip daarna lekker samen in bed en geniet van je nieuwe baby, elkaar. Een nieuwe wereldbewoner in je gezin brengt je enorm terug naar de kern van het bestaan, koester dit moment!

Wij zijn The Pure Goat Company en wensen jullie een fijne moederdag! Liefde van Ons!

Deel dit artikel

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn