Veelgestelde vragen

droplet wave icon

Algemene vragen

Het is bijna niet voor te stellen als je in Nederland woont, maar van oudsher wordt er wereldwijd meer geitenmelk gedronken dan koemelk. Geitenmelk wordt ook al veel langer gebruikt in flesvoeding in andere landen. Tot een paar jaar geleden stond de wetgeving alleen koemelk en soja toe in flesvoeding in Europa. In 2012 heeft de Europese Unie de wetgeving verruimt en sindsdien is flesvoeding met geitenmelk ook in Europa te krijgen. Soms duurt het gewoon wat langer voor de regels worden aangepast.

Wij maken onze flesvoeding met biologische volle geitenmelk uit Nederland en een klein stukje over de grens. De melk moet aan strenge eisen voldoen, voordat we deze gebruiken in onze flesvoeding. Meerdere onafhankelijke instanties zien daarop toe. “Volle melk” betekent dat we niks uit de melk halen voordat we deze verwerken. We voegen nog wel andere voedingsstoffen toe aan onze flesvoeding om te zorgen dat je kleintje niks te kort komt.

Geitenmelk heeft van nature een andere samenstelling dan melk van een koe. Er zitten bijvoorbeeld meer vitamines en mineralen in, waardoor wij weer minder hoeven toe te voegen om op de ideale samenstelling voor je baby of peuter uit te komen. Maar belangrijker is dat de eiwitten in geitenmelk anders zijn dan die in koemelk*. Sommige mensen krijgen darmklachten van de eiwitten die wel in koemelk zitten en dat geldt misschien ook al op hele jonge leeftijd. Deze eiwitten zitten nauwelijks in geitenmelk**. Uit laboratoriumonderzoek blijkt ook dat geitenmelk makkelijker verteerd wordt dan koemelk***/****. Of dit nu betekent dat flesvoeding met geitenmelk beter is voor je baby dan die met koemelk, daar zijn ze nog mee bezig. Op de vraag of jouw kleintje zich er beter bij zal voelen, kunnen we alleen maar roepen: probeer het eens!

LET OP bij koemelkallergie: onze flesvoeding is geen alternatief voor kindjes met een vastgestelde koemelkallergie. Ook al is geitenmelk anders dan koemelk, toch is er kans op een reactie op geitenmelk bij koemelkallergie. Onze flesvoeding kan mogelijk wel verlichting geven bij intolerantie voor bepaalde componenten in koemelk, maar overleg daarvoor met je arts of consultatiebureau.

* Tomotake & collega’s (2006). Comparison between Holstein cow’s milk and Japanese-Saanen goat’s milk in fatty acid composition, lipid digestibility and protein profile. Biosci Biotechnol Biochem 70:2771-2774.
** He & collega’s (2017). Effects of cow’s milk beta-casein variants on symptoms of milk intolerance in Chinese adults: a multicentre, randomised controlled study. Nutrition Journal 16:72
*** Almaas & collega’s (2006). In vitro digestion of bovine and caprine milk by human gastric and duodenal enzymes. International Dairy Journal 16: 961-968.
**** Maathuis & collega’s (2016). Protein digestion and quality of goat and cow milk infant formula and human milk under simulated infant conditions. J Pediatr Gastroenterol Nutr 65:661-666.

Onze producten zijn Biologisch gecertificeerd volgens de Europese normen. Dat betekent dat onafhankelijke instanties toezicht houden en controleren dat alle regels voor de Biologische landbouw en productie van Biologische voedingsmiddelen worden nageleefd. In Nederland ziet SKAL Biocontrole erop toe dat alle regels worden gevolgd: www.skal.nl.

Het Europese logo op onze verpakking betekent

 • dat onze gewassen geteeld worden zonder pesticiden en herbiciden en dat geldt ook voor het voer dat de geiten krijgen
 • dat we ook geen kunstmest gebruiken
 • dat onze producten vrij zijn van genetisch gemodificeerde ingrediënten (dus gegarandeerd GMO-vrij)
 • dat onze melkgeiten geen (preventieve) antibiotica krijgen en ook niet behandeld worden met groei- of melk-stimulerende hormonen
 • dat de melkgeiten meer stalruimte hebben en ook naar buiten moeten kunnen
 • dat we zo min mogelijk afval produceren en er zo veel mogelijk hergebruiken
 • dat de hele productieketen gescheiden wordt gehouden van niet-biologische producten.

Product-specifieke vragen

We maken onze flesvoeding met volle biologische geitenmelk. Dat zorgt voor een milde en romige smaak in vergelijking met flesvoeding gemaakt van ontvette (magere) melk. Geitenmelk heeft van nature ook een iets andere smaak dan koemelk en toch vinden wij onze flesvoeding helemaal niet naar geit smaken. Niet dat je kleintje er bezwaar tegen zou hebben als het wel zo was, maar ja, wij zijn natuurlijk bevooroordeeld. Probeer het zelf!

GOS staat voor Galacto-OligoSacchariden. Dit zijn lange ketens van koolhydraten die al enige tijd worden toegevoegd aan veel niet-Biologische flesvoeding. Er is veel onderzoek gedaan naar deze ketens, omdat er ook ketens van koolhydraten van nature in moedermelk zitten. Er zijn aanwijzingen dat deze ketens in de darmen de groei van goede bacteriën stimuleren*/** en zorgen voor een zachtere ontlasting***/****. Sinds kort wordt er ook Biologische GOS gemaakt (dus uit Biologische melk) en wij voegen het als één van de eersten toe.

* Ben & collega’s (2008). Low level of galacto-oligosaccharide in infant formula stimulates growth of intestinal Bifidobacteria and Lactobacilli. World J Gastroenterol 14:6564-6568.
** Fanaro & collega’s (2009). Galacto-oligosaccharides are bifidogenic and safe at weaning: a double-blind randomized multicenter study. J Pediatr Gastroenterol Nutr 48:82-88.
***Costalos & collega’s (2008). The effect of a prebiotic supplemented formula on growth and stool microbiology of term infants. Early Hum Dev 84:45-49.
****Sierra & collega’s (2015). Prebiotic effect during the first year of life in healthy infants fed formula containing GOS as the only prebiotic: a multicentre, randomised, double-blind and placebo-controlled trial. Eur J Nutr 54:89-99.

DHA staat voor “DocosaHexaenoic Acid”. Dit is een zogenaamd omega-3 vetzuur. DHA is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de ogen en de hersenen van je baby*. Het zit ook van nature in moedermelk, maar het zit nauwelijks in geitenmelk (of koemelk). Om te voorkomen dat je kleintje te weinig binnenkrijgt als je (noodgedwongen) overstapt op flesvoeding, voegen we DHA toe.

Wij voegen daarom Algenpoeder toe aan onze volledige zuigelingenvoeding 1 en opvolgmelk 2 en 3. Dat wil zeggen, poeder gemaakt van Algen die rijk zijn aan DHA. In sommige andere merken flesvoeding zit helemaal geen DHA. Of het zit er wel in, maar dan is het meestal gemaakt van Tonijn. En waarom we dat geen goed idee vinden, lees je verderop.

Vanaf 2020 wordt het verplicht om DHA toe te voegen aan flesvoeding en zal het in alle flesvoeding zitten. Nu nog hopen dat ze allemaal voor Algen kiezen.

* EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2014. Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA Journal 2014;12(7):3760, 106 pp.

Kijk even op de achterkant van andere merken en zoek naar het woord ‘visolie’. In vrijwel alle gevallen gaat het hier dan om olie gemaakt van Tonijn. Tonijnen zijn relatief rijk aan DHA, omdat ze andere vissen eten die weer Algen hebben gegeten. De meeste Tonijn komt uit de tropen en die vangst gaat in veel gevallen gepaard met illegale visserij, overbevissing en schending van de mensenrechten van de werknemers op de visserijschepen. Kijk maar eens op de website van Greenpeace, www.greenpeace.nl. Nu wordt er hard gewerkt aan het duurzamer vangen van Tonijn, maar duurzame Tonijnolie vinden is nog knap lastig.

Wij vinden dat je van Tonijn af moet blijven. En dat kan makkelijk door gewoon de bron van DHA toe te voegen: Algen dus.

Onze flesvoeding (Pure Goat Company’s stage 1, 2 en 3) bevat lactose. Lactose is een suiker die van nature in moedermelk zit, daarom heet het ook wel melksuiker. Er zit ongeveer net zo veel lactose in onze flesvoeding als in moedermelk. Handig, want baby’s hebben veel energie nodig. Verder zitten er geen andere suikers in onze flesvoeding, dus geen glucose of maltodextrine. Want die zitten ook niet in moedermelk. Maltodextrine wordt gemaakt van aardappels of maïs en glucose wordt bijvoorbeeld van suikerbieten gemaakt. Daarom zijn ze goedkoop en worden ze nog wel eens gebruikt in flesvoeding.

Palmolie wordt vooral in Azië geproduceerd en wordt dan naar Europa verscheept. Het overgrote deel van de palmolie wordt op niet-duurzame wijze geproduceerd en dat gaat ten koste van het milieu en het regenwoud (kijk bijvoorbeeld op de website van het Wereld Natuur Fonds www.wnf.nl of Greenpeace www.greenpeace.org). We hadden uiteraard ook kunnen kiezen voor duurzame palmolie: ja dat bestaat en er is een heel goed internationaal initiatief hiervoor (kijk eens op www.RSPO.org). Maar dat hebben we dus niet gedaan: we willen namelijk de beste flesvoeding maken voor je kindje. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat flesvoeding met palmolie helemaal niet zo goed is als flesvoeding met andere plantaardige olie*. Nou vraag je je waarschijnlijk af, waarom er dan toch palmolie in veel andere flesvoeding zit. Nou ja, omdat palmolie heel goedkoop is.

Om dezelfde redenen gebruiken we ook geen sojaolie of kokosolie. Waarom zouden we plantaardige olie van over de hele wereld laten komen, als we zelf ook uitstekende ingrediënten hebben? Raapzaadolie en zonnebloemolie dus, gewoon uit Europa.

* Leite & collega’s (2013). Calcium and fat metabolic balance, and gastrointestinal tolerance in term infants fed milk-based formulas with and without palm olein and palm kernel oils: a randomized blinded crossover study. BMC Pediatrics 13:215
Lasekana & collega’s (2017). Impact of palm olein in infant formulas on stool consistency and frequency: a meta-analysis of randomized clinical trials. Food & Nutrition Research 61: 1330104
Souza & collega’s (2017). Milk protein-based formulas containing different oils affect fatty acids balance in term infants: A randomized blinded crossover clinical trial. Lipids in Health and Disease 16:78

Pure Goat Company’s volledige zuigelingenvoeding 1 is geschikt voor baby’s vanaf de geboorte tot 6 maanden oud. De naam zegt het eigenlijk al: volledige zuigelingenvoeding. De samenstelling is speciaal afgestemd op de behoeftes van hele jonge kindjes. Dat betekent bijvoorbeeld dat er extra choline, inositol en taurine in zitten.

Pasgeboren baby’s produceren nog niet genoeg choline en daarom moet het aan zuigelingenvoeding worden toegevoegd. Choline is belangrijk voor de aanmaak van weefsels, voor de stofwisseling en voor het functioneren van de hersenen. Vrij snel na de geboorte kan je baby zelf deze stof aanmaken en daarom is toevoeging aan opvolgmelk niet nodig.

Inositol heette vroeger vitamine B8. Net als choline, maken baby’s nog onvoldoende inositol aan. Voor oudere kindjes is de toevoeging van inositol niet langer noodzakelijk, dus hebben we het niet in onze opvolgmelk zitten.

Pasgeboren baby’s maken ook onvoldoende L-carnitine aan. Geitenmelk bevat van nature L-carnitine, maar de hoeveelheid is lager dan in moedermelk. Om te zorgen dat je kleintje voldoende binnenkrijgt, hebben we extra L-carnitine toegevoegd aan onze volledige zuigelingenvoeding 1. Voor oudere kinderen is toevoeging niet langer noodzakelijk en daarom zit het niet in de opvolgmelk 2 of opvolgmelk 3.

Verder zit er meer calcium en ijzer in Pure Goat Company’s opvolgmelk 2 en 3 dan in de volledige zuigelingenmelk 1. En heel belangrijk, in Opvolgmelk 3 zit meer eiwit dan in opvolgmelk 2. Hierdoor past Opvolgmelk 3 nog beter bij de veranderende voedingsbehoefte van je opgroeiende kindje.

Iets eerder of later overstappen van Pure Goat Company’s opvolgmelk 2 naar opvolgmelk 3 is niet erg. De aangegeven leeftijd op de verpakkingen overlapt dan ook deels. Opvolgmelk (en dat geldt voor zowel 2 als 3) is echter niet geschikt voor kindjes jonger dan 6 maanden. Dat zijn gewoon de regels. Tot die tijd zijn ze nog volledig afhankelijk van wat ze drinken, of dat nu borstvoeding is of flesvoeding. Opvolgmelk 2 en 3 zijn afgestemd op de behoeftes van oudere baby’s, die ook al andere dingen hebben leren eten.

Allergie/intolerantie/klachten

Babyvoeding op basis van geitenmelk is niet geschikt voor baby’s/kinderen met een medisch vastgestelde koemelkallergie. De eiwitten in geitenmelk zijn net even anders dan de eiwitten in koemelk. Toch lijken ze nog genoeg op elkaar om een allergische reactie te veroorzaken. Koemelkallergie komt op zich niet heel veel voor en meestal te herkennen aan symptomen zoals huidklachten (jeuk, eczeem, bultjes), maag- en darmklachten, maar ook luchtwegklachten. Mocht je geen borstvoeding kunnen geven, dan is voor kindjes met koemelkallergie speciale flesvoeding te krijgen. Je arts of consultatiebureau kan je meer vertellen hierover.

Zie ook de website van het Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koemelkallergie.aspx

Onze flesvoeding (Pure Goat Company’s stage 1, 2 en 3) bevatten ongeveer net zo veel lactose (melksuiker) als dat er in moedermelk zit. Daardoor zijn onze producten niet geschikt voor baby’s/kinderen met een vastgestelde lactose-intolerantie. Gelukkig is lactose-intolerantie bij baby’s heel erg zeldzaam. Het is veel waarschijnlijker dat darmklachten door iets anders worden veroorzaakt dan lactose-intolerantie. Gewoon, omdat het hoort bij de groei en ontwikkeling van een baby; er verandert nogal veel in hele korte tijd. Of misschien ligt het toch aan de voeding en dan kan flesvoeding met geitenmelk mogelijk verlichting geven. Wel eerst even checken met je arts of consultatiebureau.

Deze vraag houdt eigenlijk in dat flesvoeding met koemelk zorgt voor slijmaanmaak. Ondanks dat dit vaak wordt beweerd, is dit verband er eigenlijk niet: studies hebben laten zien dat na het drinken van koemelk de aanmaak van slijm niet toeneemt en ook niet lijdt tot astmatische klachten*. Wel kan de combinatie met melk voor iets dikker speeksel zorgen. Het is daarom ook niet aannemelijk dat flesvoeding met geitenmelk tot minder slijm zou leiden dan flesvoeding met koemelk.

Er zijn echter een paar uitzonderingen: kinderen met een koemelkallergie kunnen last krijgen van extra slijmproductie en/of astmatische klachten. Geitenmelk is geen alternatief voor kinderen met vastgestelde koemelkallergie. Dat wil niet zeggen dat bij sommige klachten geitenmelk wel kan helpen, maar overleg met je arts of consultatiebureau.

* Wüthrich & collega’s (2005). Milk consumption does not lead to mucus production or occurrence of asthma. Am Coll Nutr 24:547S-55S.
Thiara G & collega (2012). Milk consumption and mucus production in children with asthma. Can Fam Physician 58(2):165-166.

Bereiden van flesvoeding

Hoeveel je precies moet geven hangt van meerdere dingen af. Op onze verpakkingen staan de gemiddelde richtlijnen afgestemd op het gewicht van je kindje. Belangrijk: borstvoeding gewoon de beste voeding voor je baby. Voor je beslist om flesvoeding te gaan geven, raden we je aan dit eerst met je arts of consultatiebureau te bespreken. Zij kunnen precies aangeven hoe je hiermee kan beginnen en hoeveel je precies moet geven. Soms is dat bijvoorbeeld een combinatie van borstvoeding met aanvullende flesvoeding, of alleen flesvoeding. Niet veel baby’s zijn precies “gemiddeld”, dus afwijken van de richtlijnen op onze verpakking kan nodig zijn. Ook hoef je je ook geen zorgen te maken als een flesje af en toe niet helemaal wordt leeggedronken.

Voedingsschema Pure Goat Company’s volledige zuigelingenmelk 1 voor 0-6 maanden

Gewicht van je kindje Voedingen per 24 uur Hoeveelheid water Afgestreken schepjes*
< 3 kg 6-7 65 2
3 – 3,5 kg 5-6 100 3
3,5 – 4 kg 4-5 135 4
4 – 5 kg 4-5 170 5
> 5 kg 4-5 200 6


Als je kindje 6 maanden is, dan kan je overstappen op Opvolgmelk 2. Tegen die tijd ben je al begonnen met fruit- en groentepapjes en af en toe nog wat anders. De richtlijnen zijn daarom iets minder strikt gebonden aan het gewicht van je kindje.

Voedingsschema Pure Goat Company’s Opvolgmelk 2 voor 6-12 maanden

Leeftijd van je baby (maanden Aantal voedingen per dag Hoeveelheid water (ml Afgestreken schepjes*
6-8
> 8 4
3 200
200 6
6

Vanaf 10 maanden is ook Opvolgmelk 3 geschikt als onderdeel van een gevarieerd eetpatroon met genoeg vaste voeding. Vanaf ongeveer een jaar kan je ook beter een tuitbeker gebruiken dan een fles met een speen.

Voedingsschema Pure Goat Company’s Opvolgmelk 3 voor vanaf 10 maanden.

Leeftijd van je baby (maanden) Aantal voedingen per dag Hoeveelheid water (ml) Afgestreken schepjes*
10 – 12
> 12 2 – 3
2 200
200 6
6

*Omdat onze schepjes precies genoeg poeder bevatten als je ze afstrijkt, is het belangrijk om geen andere schepjes te gebruiken die je toevallig hebt liggen.

Het beste voor onze flesvoeding is om deze stappen te volgen:

 • Uiteraard moeten de flesjes en spenen eerst goed schoon zijn, door ze eerst ongeveer 5 minuten in een pan met kokend water te steriliseren. Zorg er ook voor dat de rest goed schoon is en was je handen met warm water en zeep.
 • Kook (kraan)water en laat het afkoelen tot ongeveer 40°C. Doe daarna de benodigde hoeveelheid water in het flesje
 • Voeg het juiste aantal afgestreken maatschepjes poeder toe aan het water in de fles. Je kan de rand van de deksel gebruiken om het schepje af te strijken.
 • Draai de dop met de speen op de fles en schud of zwenk totdat al het poeder is opgelost. Niet te hard schudden, want dan kan je te veel schuim krijgen en dat drinkt niet makkelijk.
 • Controleer altijd de temperatuur van de voeding op de binnenkant van je pols.
 • Succes!

Belangrijk: gebruik de klaargemaakte voeding binnen 1 uur. Gooi eventuele restjes altijd meteen weg; dus niet opnieuw opwarmen. Niet correct bereiden en bewaren kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen, zeker voor de allerkleinsten.

In Nederland is kraanwater over het algemeen van uitstekende kwaliteit en is er geen reden om bijvoorbeeld mineraalwater te gebruiken voor het aanmaken van flesvoeding. Even de kraan laten lopen en je hebt prima water direct uit de kraan. En uiteraard raden we aan om water eerst te koken voor je het gebruikt voor de flesvoeding. Vooral uit voorzorg eigenlijk.

Geen goed kraanwater bij de hand? Mineraalwater is ook prima, maar dan wel zonder koolzuur en gebruik geen mineraalwater met extra mineralen. Vaak staat dat wel op de fles.

Je kan onze flesvoeding beter niet in de magnetron opwarmen. Nadeel van de magnetron is dat het flesje niet gelijkmatig opwarmt en de kans groot is dat de flesvoeding veel te warm wordt. En dat is niet goed voor de kwaliteit, waar we zo onze best op hebben gedaan.

Opnieuw opwarmen van afgekoelde flesvoeding raden we af, omdat vers aangemaakte flesvoeding gewoon beter is: een flesje moet binnen een uur wel opgedronken zijn en anders kan je het beter weggooien en opnieuw beginnen.

Het water vooraf koken in de magnetron kan uiteraard wel. En dan natuurlijk eerst het water af laten koelen tot ongeveer 40°C voor je ons poeder toevoegt.

Eenmaal aangemaakte flesvoeding moet binnen een uur wel opgedronken zijn. Daarna kan je het beter weggooien en opnieuw beginnen. Opnieuw opwarmen is geen goed idee en flesjes vooraf aanmaken en in de koelkast zetten raden we ook af.

Vers aangemaakte flesvoeding is het beste: we doen onze uiterste best voor een zo hoog mogelijke kwaliteit en langer dan een uur laten staan en/of opnieuw opwarmen is niet verstandig. Niet correct bereiden en bewaren kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen, zeker voor de allerkleinsten.

Hoe lang je een nog gesloten blik kan bewaren staat op de onderkant. Als je het blik hebt geopend, is het nog zeker 2 weken houdbaar. Het hangt af van de omstandigheden of langer bewaren nog ok is. Maar omdat we dat niet kunnen controleren, adviseren wij na 2 weken het poeder niet meer te gebruiken. We adviseren het blik “koel en droog te bewaren” en dat betekent niet in de koelkast – die is meestal te vochtig.